In Roermond slaan winkeldieven het vaakste toe

Wanneer gekeken wordt naar de cijfer van de laatste vijf jaar in Limburg, dan is er in Roermond het vaakst toegeslagen door winkeldieven. Daar komen dan ook de meeste 112 meldingen op dit vlak vandaan. In de stad vonden gemiddeld 4,5 diefstallen per winkel plaats over de afgelopen vijf jaren. Dit komt uit een analyse van cijfers van de politie, maar ook van cijfers van de Kamer van Koophandel. Het is belangrijk om deze cijfers goed te interpreteren.

Meer dan gemiddeld

De cijfers in Roermond zeggen veel. Wanneer naar Limburg als geheel wordt gekeken, dan is 1 op de 3 gemeenten bovengemiddeld vaak de plek waar diefstallen plaatsvinden. Het landelijk gemiddelde is 1,5 per winkel. In Roermond gaat het dus om 4,5. Andere steden waar veel diefstal plaatsvindt zijn Valkenburg en Kerkrade. Die liggen allebei rond 4 diefstallen per winkel. Dit is bijvoorbeeld ook vaak op Hardnieuws.nl terug te vinden. Dit geeft aan dat de cijfers ook juist zijn.

Sommige plekken nog altijd veilig

Er zijn plekken waar het aantal diefstallen stijgt. Ook is er in veel plekken juiste een daling te zien. In sommige van de Limburgse dorpen vindt slecht in 1 op de tien winkels een diefstal plaats in de afgelopen vijf jaar. Bovendien neemt het aantal gevallen over de gehele breedte af, ook in de grote steden. Het is dus ook goed om te weten dat er nog altijd veilig gewinkeld kan worden. Daarnaast spelen er natuurlijk ook nog andere zaken mee.

Afname van 14 procent

Wanneer gekeken wordt naar de afgelopen vijf jaar, dan is er een afname van 14 procent zichtbaar. Het komt neer op 10.634 inbreken in de gehele provincie. In Nederweert was er een afname van 72 procent ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. Dit is zelfs één van de sterkste afnames in het land. Wel is het belangrijk om mee te nemen dat er in deze cijfers ook verschillende periodes met lockdowns zijn geweest. Dit kan mogelijk wel ook een effect op de cijfers hebben gehad. Desondanks is er een hele flinke daling zichtbaar.